100 godina, 150 godina i nikada nece ostariti

“Opera na vodi” gala koncert pod zvezdama će ove godine obeležiti 100 godina od osnivanja ansambla Opere Narodnog pozorišta. Po drugi put će se održati na mestu Sava Promenada, 14.septembra sa početkom u 20 časova. Prošle godine je obeleženo 150 godina postojanja Narodnog pozorišta osnovanog 1868.godine. Tom prilikom je ovaj muzičko-scenski nastup okupio preko 5 hiljada posetilaca. 


U subotnjoj noći pod zvezdama će svi posetioci moći da uživaju u najpopularnijim arijama i duetima sa repertoara operske kuće kao i u kanconama koje će izvesti orkestar, hor i prvaci Opere Narodnog Pozorišta pod upravom dirigenta Đorđa Pavlovića i Đorđa Stankovića. Specijalni gost će biti mecosopran Sanja Anastasia. Nastupala je sa međunarodno poznatim kolegama, pevačima, dirigentima i scenskim rediteljima u brojnim pozorištima i festivalima u Evropi, Turskoj, Egiptu, Južnoj Africi, Južnoj Koreji i Japanu. Učestvovala je u mnogim koncertnim platformama među kojima je i Beogradska filharmonija i radio orkestar. Na 150.godišnjici Narodnog pozorišta je bila počasni gost sa ulogom Amneris u operi “Aida”. 


Kako je najavljeno sa novom sezonom nas očekuje veliki broj premijera, neke od njih su Pučinijeva „Madam Baterflaj“ kao prvu operu izvedenu u Narodnom Pozorištu davne 1920.godine u februaru mesecu i opera „Evgenije Onjegin“ Petra Iliča Čajkovskog koja „slavi 100 godina od svog prvog izvođenja u Beogradu“.


Ovakav događaj “Opera na vodi” gde se opera izvodi na otvorenom prostoru bi u buduće mogao da bude značajna kulturna manifestacija. Jedan jako bitan kulturni događaj koji nas u užurbanoj svakodnevnici podseća na neprolaznu umetnost koja oplemenjuje generacije koje su bile i koje tek dolaze.

© BGsmeštaj 2019. Sva prava zadržana