FEST 2020

48. FEST Skupljači emocija

28.02.-08.03.2020.

Filmoljubci znaju da je kraj februara i početak marta uvek rezervisan za Filmski festival


Slogan festivala Skupljači emocija je omaž velikom glumcu Bekimu Fehmiu koji nas je napustio pre 10 godina. 48. FEST će otvoriti film "Otac" Srdana Golubovića, koji će biti premijerno prikazan u okviru programa Panorama na predstojećem Berlinalu. Svečano zatvaranje biće održano u Kombank dvorani , a tom prilikom čuveni holivudski glumac, Džon Malkovič, izvešće muzičko-scenski performans pod nazivom “Muzički kritičar”. 

Mira Banjac, Kosta Gavras i Džon Malkovič su ovogodišnji laureati nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. 

Ove godine su čak 96 filmova podeljeni u dve kategorije, za takmičarski deo: Glavni takmičarski deo i Fest Fokus, i revijalni deo: Glavni van konkurencije, FEST 48, Gala, Fest Fokus van konkurencije, Specijalne projekcije i FEST Klasik. 

U Glavnom takmičarskom programu za Beogradskog pobednika i druge nagrade će se takmičiti 20 filmova iz Srbije, SAD, Irana, Francuske, Arabije, Saudijske Arabije, Sudana, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Grčke, Australije, Danske i Kolumbije. O najboljima će odlučivati međunarodni petočlani žiri koji čine slovenački glumac Sebastian Cavazza, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, Klemens Šik nemački glumac i režiser Nikola Ljuca. Žiri će odlučiti ko će ove godine poneti nagradu za najbolji film, najbolji scenario, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i najbolji debi. 

Novitet je da će publika imati priliku da glasa za najbolji evropski film iz Glavnog takmičarskog programa, a nagradu za pobednika će sponzorisati Delegacija Evropske unije u Srbiji, koja je i prošle godine podržala FEST.

Program Klasika ove godine posvećen je, između ostalog, i stvaralaštvu Nede Arnerić (dobitnica nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti 2018) i Bekima Fehmijua. Ove godine jedan film iz programa FEST klasik biće predstavljen publici u najvećoj festivalskoj dvorani, Sava centru, a to je finalna verzija čuvene Apokalipse danas Fransisa Forda Kopole. 


Za sve one koji vole filmsku produkciju verujemo da ćete uživati u premijerama filmova tokom trajanja FEST-a.

Ukoliko dolazite u Beograd povodom ovog dogadjaja, mi vam možemo preporučiti smeštaj u apartmanima.

© BGsmeštaj 2019. Sva prava zadržana