Sajam tekstila

05.-07.marta će se održati Sajam tekstila. Na Beogradskom sajmu će se predstaviti 53 kompanije koje dolaze iz Turske, Portugala, Kine i Srbije. Ova poslovna manifestacija okuplja proizvođače tekstila, uvoznike i trgovce, i pravo je mesto gde se mogu naći poslovni partneri za uspešan posao. Na Sajmu će biti predstavljene najbolje mašine i oprema iz tekstilnog sektora. 


Zanimljivost: 

Riječ "tekstil", dolazi od latinskog pridjeva textilis, što znači 'utkano', od prošlog participa glagola textus, texere, što znači tkati. Riječ 'fabric' (platno) također potiče od latinskog, i francuskog: Fabrique, što znači 'izgraditi stvar', i ranije od latinskog Fabrica što znači radionica; umjetnost, trgovina; spretna proizvodnja, struktura, koje dolazi iz latinskog Faber, ili zanatlija koji radi sa tvrdim materijalima. (preuzeto sa https://bs.wikipedia.org/wiki/Tekstil)

Tekstil je vrsta fleksibilnog materijala. On se sastoji od istkane mreže bilo prirodnih bilo veštačkih vlakana. Prediva odnosno osnovne niti mogu biti proizvedene preradom sirovih vlakana. Ova vlakna prave se od vune, pamuka, lana, zatim od konoplje ili raznih, pa i novih drugih materijala za proizvodnju dugih niti. Sam tekstil se formira procesima koji uključuju tkanje, pletenje, kvačkanje, čvoranje ili felting.


Sam tekstil je osnovni materijal za proizvodnju odeće, a svi znamo da odeća ima široku namenu od osnovne najminimalnije i najpotrebnije preko posebnih materijala za uniforme u različitim sferama poslovanja do visoke mode i modnih dodataka. Svakako jedno “carstvo proizvodnje i namene tekstila” ima svoju zanimljivu i opširnu priču.


Sajam tekstila se održava u hali 5 Beogradskog sajma, a radno vreme manifestacije je od 10 do 18 časova.


(iStockphoto)

© Copyright BGsmeštaj 2019.